Kérjük, támogassa az SOS Gyermekfalut adója 1%-val!

Az SOS-gyermekfalvak abból a célból jöttek létre, hogy a vérszerinti családjukat nélkülözni kényszerülő gyerekek számára hosszú távú, családias elhelyezést biztosítsanak a gyermekfalvak családi házaiban és ifjúsági lakásotthonainkban. Az SOS-gyermekfalvak hivatásos nevelőszülői hálózatként működnek.
Az SOS-Gyermekfalu Magyarország privát alapokon álló, politikai és felekezeti elkötelezettségektől mentes, kiemelten közhasznú szervezet. Elsőként és a legnagyobb civil szervezetként van jelen a magyar gyermekvédelemben 1986 óta.
Hazánkban – az alapítás sorrendjében – Battonyán (1986), Kecskeméten (1990) és Kőszegen (1993) működnek SOS-gyermekfalvak 10-12 családi házzal.
1994-ben megnyílt a szegedi, 2001-ben a lajosmizsei, 2002-ben pedig a séi ifjúsági ház.
Mindhárom gyermekfaluban és az ifjúsági házakban hivatásos nevelőszülők, pedagógiai munkatársak és pszichológusok segítik a gyermekek szellemi, fizikai, lelki fejlődését.
Az SOS-Gyermekfalu Magyarország védőszárnyai alatt jelenleg közel 300 gyermek és fiatal él.

SOS-alapelvek
1. Az SOS-gyermekfaluban minden gyermek újra megtalálja az életében oly fontos szerepet betöltő stabil személyt, a nevelıanyát. Az SOS-anya sok szeretettel és nagy türelemmel, megértéssel szakemberként gondoskodik befogadott
gyermekéről, biztosítja számára a „szeretnek és biztonságban vagyok” érzését. Az anya a tevékenységét megalapozó és elısegítő hivatásos nevelıszülői képzésben is részesül.

2. 6-8 gyermek, különböző korú lányok és fiúk testvérekként nőnek fel az SOS-gyermekfalu családban. A vér szerinti testvérek együtt, egy családban maradnak.

3. Minden gyermek családias keretek között, a gyermekfalu által biztosított házban él. Ez a ház a gyermek új, maradandó otthona, ahová felnőttként is visszatérhet.

4. Az SOS-gyermekfalu rendszerint 10-20 családi házból áll, amelyek részei a falu közösségének. A falu a családi köteléken túlmutató, fontos társadalmi kapcsolódási pont, segíti, alakítja a gyermekek integrálódását külső környezetükbe.

SOS-Gyermekfalvak a világban
Az SOS-gyermekfalu mozgalom Ausztriából indult útjára Hermann Gmeiner (1919– 1986) kezdeményezése nyomán. A szervezet az elmúlt évtizedek alatt az egész világra kiterjedő nemzetközi hálózattá szélesedett. Mára már a földkerekség 132 országában 473 gyermekfalu és 1400-nál több kapcsolódó SOS-létesítmény működik, amelyekben több mint 72 000 gyermek és fiatal él és összesen évente több mint 1 millió gyerek kap segítséget.
Az SOS-Gyermekfalu Magyarország tagja az SOS-Gyermekfalu Nemzetközi Szövetségének, az SOS Kinderdorf International-nek. Az SOS – mozgalom világszerte, így hazánkban is jórészt adományokból tartja fenn magát. Ezek az adományok lehetővé teszik az otthonukat vesztett gyermekek és fiatalok jövőjének megalapozását, önálló életre való felkészítését.
Az SOS-Gyermekfalvak számára felajánlott pénzösszeg kiemelten közhasznú szervezet részére nyújtott közcélú adományként adókedvezmény igénybevételére jogosít fel.

Számlaszám: 11600006-00000000-27035696.

További információ: www.sos.hu